Kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się prawdziwym bogactwem smaków i składników. Podstawowe to ryby, owoce morza, świeże warzywa i owoce oraz oliwa z oliwek. W zależności od regionu potrawy są delikatnie ziołowe lub pikantne i wyraziste. Każdy znajdzie coś dla siebie! Łączy je jedno… są lekkie i niskokaloryczne.
Badania wskazują, że dieta śródziemnomorska działa dobroczynnie na zdrowie. Osoby stosujące dietę śródziemnomorską są zdecydowanie bardziej odporne na schorzenia naczyniowo-sercowe, cukrzycę oraz inne typowe choroby cywilizacyjne. Przykładem świecą Hiszpanie, którzy należą dojednych z najbardziej długowiecznych narodów świata!
Chcecie poznać kuchnię śródziemnomorską bliżej? Posłuchajcie cyklu Smaki Świata w Radiu Złote Przeboje. Codziennie o 12:45.
Przegapiliście odcinek? Nic straconego! Wszystkie podcasty dostępne są tutaj: