Dlaczego już w pierwszym akapicie powołujemy się na słowa Hiszpanów? Powód jest bardzo prosty – w ich kuchni nie obejdzie się bez oliwy z oliwek! To tu na oliwie się smaży, polewa się nią sałatki, dodaje się do zup (gazpacho), spaghetti, kanapek. Stosowana jest również jako przyprawa do mięs i dodatek nadający konsystencji sosom np. Ailloli.Hiszpanie dodają ją nawet do pieczenia słodyczy i ciast.
Oliwa w 24% składu to nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-6 i omega-3. Jednak dominującym kwasem tłuszczowym, który stanowi aż 73%, jest jednonienasycony kwas oleinowy (omega-9). Jak działa? Zmniejsza stany zapalne i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych.
Cojeszcze kryje w sobie to „płynne złoto”?Na co warto zwrócić uwagę przy używaniu oliwy z oliwek? Które powinniśmy spożywać na zimno, a na których możemy smażyć w wyższych temperaturach?Dlaczego warto zainteresować się hiszpańską oliwą?
Posłuchajcie cykluZdrowo i Stylowo w Radiu Złote Przeboje. Codziennie o 11:15.
Przegapiliście odcinek? Nic straconego! Wszystkie podcasty dostępne są tutaj:
Komentarze