Strona Główna > Zdrowie na talerzu [PRZEPISY]

Zdrowie na talerzu [PRZEPISY]

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami – czas zacząć przygotowywać świąteczne menu. W naszym tygodniowym cyklu „Zdrowie na talerzu” opowiemy Wam o tym, jak przyrządzić znane nam wielkanocne przepisy w zdrowszym wydaniu!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami – czas zacząć przygotowywać świąteczne menu. W naszym tygodniowym cyklu „Zdrowie na talerzu” opowiemy Wam o tym, jak przyrządzić znane nam wielkanocne przepisy w zdrowszym wydaniu!

Chcielibyście zadbać o to, by tegoroczne wielkanocne dania na Waszym stole pojawiły się w zdrowszej wersji? Podpowiemy Wam, co możecie zrobić, by tak się stało! Na naszej antenie usłyszycie porady dotyczące tego, jak przygotować dania po swojemu, bez użycia półproduktów. A przepisy na konkretne dania znajdziecie poniżej.

Słuchajcie naszej mini audycji „Zdrowie na talerzu” od poniedziałku do piątku o 15:50!

Składniki:

Oddziel żółtko od białka i przełóż je do osobnego naczynia. Dołóż sypkie składniki. Miksując dodaj ocet, musztardę i wlej cienkim strumieniem olej rzepakowy, dopóki majonez nie stanie się jednolity i gęsty.

Ciasto

Składniki:

Miksuj wszystkie składniki około 10 minut. Jednolitą masę przelej do natłuszczonej foremki. Wstaw do piekarnika na około 50 minut przy temperaturze około 180 stopni.

Lukier

Składniki:

Wszystkie składniki miksuj około 5 minut do powstania jednolitej, płynnej masy.

Składniki:

Gotowanie:

Posiekaj cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę, a ziemniaki pokrój w grubą kostkę.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy, podsmaż na nim cebulę z czosnkiem i liściem laurowym. Gdy cebula się zeszkli, wyjmij i wyrzuć liść.

W międzyczasie w garnku podgrzej bulion warzywny. Dodaj do niego zawartość patelni i ziemniaki; dopraw solą, pieprzem, majerankiem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.

Teraz dodaj starty chrzan i zagotowuj całość jeszcze na 2-3 minuty.

Odstaw z ognia i miksuj na krem, po czym zabiel śmietaną i ewentualnie dosól.

Składniki:

Jajka ugotuj na twardo, obierz je, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Wybierz miąższ z awokado i skrop go sokiem z cytryny. Posiekaj papryczkę. Żółtka wymieszaj z olejem rzepakowym, awokado, papryką i szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem. Białka jajek napełnij powstałą masą.

Składniki:

Przyprawy:

Wypłucz soczewicę, zalej ją bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około 7 minut, otwórz garnek, dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Całość przestudź.

Obierz bataty lub marchewkę i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Obierz czosnek i zetrzyj na małych oczkach tartki.

Podgrzej olej na patelni, dodaj cebulę oraz czosnek i podsmaż je razem. Dodaj starte bataty lub marchewkę i co chwilę mieszając smaż przez około 10 minut. W międzyczasie dopraw solą. Przestudź całość.

Połącz soczewicę z batatami lub marchewką dodając masło orzechowe i jajka. Dokładnie wymieszaj.Wyłóż do podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch udekoruj orzechami i ziołami. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach.