Iwona Zasuwa o tym, jak jedzenie wspiera nasz organizm
Iwona Zasuwa, znana w internecie jako Smakoterapia pokazuje, jak można samemu leczyć się za pomocą naturalnego żywienia. Autorka swojej najnowszej książki „Żyj i jedz zdrowo” w nowym odcinku podcastu „Lekko, czyli czas na zmiany” opowiedziała, co należy jeść, jeżeli chcemy wzmocnić nasz organizm, na co powinniśmy uważać oraz dlaczego nie powinniśmy dać się zwieść najnowszym trendom żywieniowym. Często jest tak, że ulegamy temu, co jest modne, zupełnie zapominając o tym, co jest najlepsze dla naszego organizmu Na ten ważny fakt również zwróciła uwagę Iwona Zasuwa w rozmowie z Jerzym Telesiśnkim.
Iwona Zasuwa o samodzielnym diagnozowaniu się
Internet sprawia, że coraz więcej z nas sięga po porady, bez konsultacji ze specjalistą. Często wolimy sami postawić sobie diagnozę niż zwrócić się o pomoc do osoby, która mogłaby nam realnie pomóc. Tego zdania jest też Iwona Zasuwa:
Ja w ogóle uważam, że niezbędna jest współpraca ze specjalistami, bo nie ma nic gorszego niż osoba diagnozująca się na podstawie przeczytanych treści w internecie. Wtedy można oszaleć. Bardzo dużo osób, które do mnie przyjeżdża na warsztaty, mówią różne rzeczy, słyszę przekonania jakichś nurtów w ogóle niesprawdzonych, czy jedzenie zgodnie z grupami krwi itd.
Czy to, co jemy, ma wpływ na system immunologiczny naszego organizmu? Dlaczego jedzenie zimnych posiłków nie jest dla każdego? Co jest wrogiem odporności?
Posłuchaj rozmowy ze Smakoterapią:
Czego nie należy robić, jeżeli chcemy zadbać o naszą odporność?
- Jedzenia i picia regularnie tego, co Ci nie służy, czyli słodkich soków, napojów gazowanych i energetycznych.
- Ślepo ufać sloganom marketingowym, które nierzadko namawiają nas do jedzenia niezdrowych rzeczy i nadmiernej konsumpcji.
- Jedzenia cały czas tego samego monotonnego jedzenia, które niekoniecznie służy, ale jest po prostu dobre, więc idealne.
- Nadmiernego spożywania potraw pszenno-nabiałowo-mięsnych. W nadmiernych ilościach żadna z tych rzeczy nie będzie odpowiednia dla naszego organizmu.
- Jedzenia słodkich jogurtów pełnych różnych dodatków i zagęstników.
Podcast „Lekko, czyli czas na zmiany”
Jerzy Telesiński porozmawia z ekspertami na tematy związane ze zdrowym stylem życia, z którym nie zawsze jest nam po drodze. W jego najnowszym podcaście „Lekko, czyli czas na zmiany” nie zabraknie odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, w których odczarujemy fakty i mity na temat zdrowia i odżywiania.
Nowy odcinek podcastu „Lekko, czyli czas na zmiany” w każdy czwartek o godz. 19 na www.zloteprzeboje.pl, platformach streamingowych (Spotify, Apple Podcasts) oraz oficjalnym kanale YouTube Radia Złote Przeboje. Zapraszamy!
Dodaj komentarz