Mateusz Gessler o świątecznych potrawach: "Każdy dom ma swój smak" [TYLKO U NAS] » Złote Przeboje - radio, muzyka, wiadomości, quizy
Strona Główna > Mateusz Gessler o świątecznych potrawach: „Każdy dom ma swój smak” [TYLKO U NAS]

Mateusz Gessler o świątecznych potrawach: „Każdy dom ma swój smak” [TYLKO U NAS]

Mateusz Gessler to znany polski restaurator i kucharz. W rozmowie z Odetą Moro w programie „Sobota z Odetą” opowiedział między innymi o tym, co przyrządza na święta oraz jak Boże Narodzenie celebrują Francuzi.

,

Mateusz Gessler oprócz prowadzenia trzech restauracji napisał również dwie książki kucharskie „Moja Kuchnia Polska” i „Smaki dzieciństwa”. Znany jest również jako juror i szef kuchni programów telewizyjnych poświęconych gotowaniu: „MasterChef Junior” i „Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia”.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na zloteprzeboje.pl! 

Po wprowadzeniu w Polsce stanu wojennego w 1981 roku wraz z matką wyjechał do Francji. Tam, w Lozannie, ukończył szkołę gastronomiczną. W swoich potrawach łączy tradycję i nowoczesność. Z okazji zbliżających się świąt Mateusz Gessler opowiedział o tym, jak wygląda jego Boże Narodzenie. Jak przyznał w rozmowie z Odetą Moro, na początku trudno było mu przyswoić sobie polskie tradycje.

Kiedyś było tak, że łączyłem kuchnię francuską i kuchnię polską, bo za bardzo nie byłem w stanie przyjąć te tradycje polskie i polskiego stołu – wyznał słynny restaurator.

Zobacz także: Izabela Trojanowska podjęła trudną decyzję. Wszystko dla córki

Posłuchaj całej rozmowy z Mateuszem Gesslerem:

Mateusz Gessler o celebrowaniu świąt we Francji

Z racji tego, iż szef kuchni wiele lat spędził we Francji, miał okazję zapoznać się również z francuskimi tradycjami oraz zobaczyć, jak Francuzi celebrują Boże Narodzenie. Okazuje się, że podobnie, jak dla nas, święta są dla nich okazją do przygotowania wyjątkowych potraw. Jednak jest pewna zasadnicza różnica w przygotowaniu wieczerzy wigilijnej.

We Francji ten 24 i 25 (grudnia – przyp. red.) to są wyjątkowe. To są dni, gdzie się skupiasz, żeby to, co jest na stole, było raz do roku. To znaczy, kupujesz przeważnie najlepsze produkty, na jakie możesz sobie pozwolić. Oczywiście, jeżeli mogłem sobie pozwolić, na załóżmy homara, no to będę miał homara. A w Polsce przyjeżdżasz i jest post, bo chodzi bardzo mocno o religię też. Ten post, że nie ma mięsa, że nie ma ryby – karp jest, ale nie przejmuję tego jako ryby – to było dla mnie ogromne wyzwanie – mówi Mateusz Gessler.

Zobacz także: Justyna Steczkowska z nowym utworem. Wystąpi na Eurowizji 2024?

Co restaurator sądzi o polskim stole wigilijnym?

Szef kuchni przyznał, że niezbyt często je karpia, a mieszkając we Francji nawet przez myśl mu nie przeszło, aby przyrządzić tę rybę na wigilijny stół. Co sądzi o polskich potrawach?

Teraz im dłużej jestem w Polsce, tym bardziej doceniam i naprawdę lubię polski stół świąteczny. Tutaj musisz trochę zacząć bardziej gotować, bo jest prosto zrobić dobry kawałek mięsa, ale żeby ta kapusta z grzybami mi smakowała odlotowo, to musisz trochę się narobić – przyznał restaurator

Zobacz także: Anglik zapoznał się z polskimi tradycjami bożonarodzeniowymi. Jego reakcja zdumiewa

Jesteście ciekawi, jak tegoroczne święta spędzi Mateusz Gessler oraz z jakiego powodu będą one dla niego wyjątkowe? Koniecznie posłuchajcie naszego podcastu na stronie zloteprzeboje.pl!

Lubisz gotować?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na zloteprzeboje.pl! 

Autor:

Zobacz więcej >