Strona Główna > Najlepsze przepisy na śniadanie od Pawła Suchenka

Najlepsze przepisy na śniadanie od Pawła Suchenka

Pożegnaliśmy wakacje poranną audycją z wyjątkowego miejsca na mapie Warszawy – The Roof na 21. piętrze The Crowne Plaza Warsaw – The HUB! Sprawdźcie, jakie potrawy w trakcie trwania programu przygotował Paweł Suchenek – szef kuchni w restauracji Nova Wola!

Nocna owsianka „overnight oats”

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka szklanka dowolnego mleka (sojowe, kokosowe, migdałowe)
  • 1-2 łyżeczki miodu lub innej formy „słodzika” – syrop klonowy
  • 1 garść daktyli /owoców suszonych/ rodzynek/ żurawiny/orzechów – pokrojonych
  • 0,5 sztuki mango /banana/jabłka/borówek albo innych owoców

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane wsyp do miseczki lub wysokiej szklanki. Zalej mlekiem wymieszanym z miodem. Na wierzchu ułóż pokrojone daktyle (lub inne dodatki). Możesz też ułożyć na nich pokrojone świeże owoce (lub możesz dodać je rano). Miseczkę wstaw na noc lodówki.

Zjedz rano na zimo lub lekko podgrzej w mikrofalówce.

Budyń z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 2 ⅓ szklanki mleka roślinnego
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 15 – 20 daktyli (jeśli dacie aż 20 daktyli, budyń będzie naprawdę słodki jak czekoladowy pudding)
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.

W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami

Tortilla z szynką

SKŁADNIKI:

  • 2 placki tortilli
  • 1 serek śmietankowy typu Almette
  • 2 liście sałaty
  • 6 plasterków cienko pokrojonej szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 ćwiartki papryki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

Tortille posmarować grubszą warstwą serka. Dodać porwane na kilka kawałków liście sałaty, ułożyć plasterki szynki, posmarować majonezem i musztardą (niekoniecznie dokładnie) i posypać posiekaną w kosteczkę papryką  oraz szczypiorkiem.

Zawinąć w miarę ciasno w ruloniki. Można przygotować wcześniej i włożyć do lodówki bez przykrycia, na maksymalnie 2 – 3 godziny. Przed podaniem pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.