Nie marnuj jedzenia! Przepis na zapiekankę z resztek » Złote Przeboje - radio, muzyka, wiadomości, quizy
Strona Główna > Nie marnuj jedzenia! Przepis na zapiekankę z resztek

Nie marnuj jedzenia! Przepis na zapiekankę z resztek

Zostały ci resztki w lodówce i nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie wyrzucaj jedzenia. Nawet z najbardziej nieoczywistych składników można przygotować coś pysznego. Przedstawiamy przepis na zapiekankę, która będzie pyszna bez względu, co do niej dodasz.

Zdarza się, że w lodówce mamy sporo jedzenia. Problem pojawia się, kiedy nie wiemy, co z nim zrobić. Składniki z pozoru wydają się nie do połączenia. Czasem mamy ich za mało, by przyrządzić smaczną potrawę. Na ratunek przybywa prosty i uniwersalny przepis. Zapiekanka to świetny sposób na zagospodarowanie resztek.

TOP 500 Radia Złote Przeboje. Kliknij tutaj, oddaj głos na ulubioną piosenkę i zgarnij nagrodę!

Kuchnia zero waste uratuje jedzenie przed wyrzuceniem

W ostatnich latach wzrasta świadomość na temat żywności. Wiele osób stara się dbać, by nie marnować jedzenia. Wyprodukowanie niektórych produktów jest bardzo kosztowne dla planety. Dlatego też powinniśmy zwracać uwagę na to, by starać się je wykorzystywać. Pozornie może wydawać się to trudne. Jednak nic bardziej mylnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Niemarnowanie jedzenia to bardzo ekologiczna postawa. Nie musi też kojarzyć się ze spożywaniem niesmacznych dań. Z wielu składników, które zalegają w lodówce, możemy przygotować dobre i sycące potrawy. Do gulaszu, zapiekanek czy zup często można dodać niemal wszystko. Kiedy odpowiednio je przyrządzimy, będziemy zaskoczeni, co wyczarowaliśmy z resztek!

Zobacz także: Przepis. Zupa „dziadówka”. Znasz to danie kuchni kaszubskiej?

Przepis na zapiekankę z resztek z lodówki – składniki

  1. Ok. 400 gramów makaronu
  1. 300 gramów mięsa, które znajdziemy w lodówce
  1. Warzywa, które zostały w lodówce, np. papryka
  1. 1 średniej wielkości cebula
  1. Ok. 200 gramów żółtego sera
  1. 1 kubek śmietany
  1. 1 jajko
  1. Przecier pomidorowy, pomidory w puszce lub świeże
  1. Pieprz i sól
  1. Ulubione przyprawy

Gramatury są jedynie orientacyjne. Niektórych składników może być mniej lub więcej. Wszystko zależy od tego, co akurat mamy w lodówce.

Zobacz także: Jaki smak lodów lubisz najbardziej? To wiele o tobie mówi!

Zapiekanka z resztek z lodówki – sposób przygotowania

  1. Cebulę drobno pokroić i smażyć na patelni. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę mięso.
  1. Później pokroić w kostkę warzywa i również podsmażyć z resztą składników.
  1. Następnie dodać przecier pomidorowy albo pomidory w puszce. W przypadku świeżych, pokroić je w kostkę i smażyć z mięsem i cebulą, aż się nie rozpadną. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  1. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Wrzucić do niego makaron oraz mięso i warzywa z pomidorami.
  1. Śmietanę wymieszać z jajkiem (można je pominąć) oraz niewielką ilością wody. Tak, aby sos nie był zbyt gęsty. Doprawić i polać nim składniki w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać.
  1. Wszystko posypać startym żółtym serem.
  1. Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez 30-40 minut. Smacznego.

Zobacz także: Przepis na pyszny falafel. Danie rodem z Bliskiego Wschodu

Przygotowujesz potrawy z resztek z lodówki?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na zloteprzeboje.pl!

Autor:

Zobacz więcej >