Jedzmy jajka na zdrowie - ale z umiarem
Strona Główna > Sprawdzone środy: Jedzmy jajka na zdrowie – ale z umiarem

Sprawdzone środy: Jedzmy jajka na zdrowie – ale z umiarem

Jajka są zdrowe i warto je jeść, nawet, jeśli poziom cholesterolu każe nam go pilnować. Kluczowe jest to, by nie przesadzać z ilością. Dwa jajka dziennie, to już nieco za dużo.

Współczesne światowe i polskie normy żywieniowe pozwalają zjadać siedem jajek tygodniowo. Osoby, które nie mają najmniejszych problemów z cholesterolem, mogą sobie pozwolić nawet na dziesięć jajek w tygodniu, ale i tu warto zachować umiar. A na poziom cholesterolu wpływa nie tylko tłuszcz, ale również cukier, z którym także nie należy przesadzać.

Dlaczego jajka są zdrowe?

Jajka mają tyle wartości, że żal z nich rezygnować; po pierwsze: zawierają wszystkie potrzebne nam aminokwasy, po drugie są źródłem witamin A, D, E, K, B12, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, siarki, żelaza, cynku, kwasów omega-3 i -6. Po trzecie, jajka dają uczucie sytości i można się nimi pożywnie najeść na długo, dlatego mogą być składnikiem diety redukcyjnej, jeśli ktoś jakąkolwiek jej postać planuje czasowo wprowadzić do sposobu żywienia.

Błędy w przygotowywaniu

Jaki błąd popełniamy przygotowując jajka do jedzenia? Jemy jajko z jajkiem, czyli z majonezem, mówi dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska. Zamiast majonezu, możemy użyć serka, który z jajkiem zmiksujemy; jajko świetnie łączy się z pieczarkami, rybami i awokado; można przyrządzić na ich bazie pasty albo zmiksować z tymi składnikami żółtko i przygotować z tego farsz do ugotowanego jajka. Zamiast jajecznicy, jajko gotowane na twardo, na miękko; jajka w koszulkach albo jajecznica – na parze, lżejsza od smażonej.

Jak zastąpić smak jajka?

A co z osobami, które z jakichś powodów nie mogą lub po prostu nie jedzą jajek? Mogą sobie zastąpić smak jajka (oczywiście bez jego potężnych wartości). Przyprawa – sól Kala Namak – imituje smak jajka, m.in., dlatego, że zawiera dużo siarki; rezygnując z jajek, można sobie zafundować jego namiastkę, przynajmniej w warstwie smakowej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *