Dlaczego bardziej lubimy jeść hamburgery od cukinii? Tego na temat smaku mogliście nie wiedzieć [PODCAST] » Złote Przeboje - radio, muzyka, wiadomości, quizy
Strona Główna > Dlaczego bardziej lubimy jeść hamburgery od cukinii? Tego na temat smaku mogliście nie wiedzieć [PODCAST]

Dlaczego bardziej lubimy jeść hamburgery od cukinii? Tego na temat smaku mogliście nie wiedzieć [PODCAST]

Marta Kostka oraz Zuzanna Wędłowska, czyli autorki książki „Rozgryzione” były gościniami Jerzego Telesińskiego w najnowszym odcinku podcastu Jerzego Telesińskiego „Lekko, czyli czas na zmiany”, z którym porozmawiały o tym, czy w dorosłości możemy przeprogramować się na inne smaki, dlaczego tak niechętnie sięgamy po zdrowe jedzenie oraz w jaki sposób dzieci, uczą się rozpoznawać się, co lubią ich kubki smakowe. Koniecznie posłuchajcie rozmowy!

Marta Kostka i Zuzanna Wędłowska opowiadają o smakach

Marta Kostka oraz Zuzanna Wędłowska, czyli autorki książki „Rozgryzione” w jedenastym odcinku podcastu „Lekko, czyli czas na zmiany” opowiedziały, jak to jest naprawdę z tymi naszymi kubkami smakowymi. Nie zawsze przecież to, co jest zdrowe, sprawia, że czujemy błogość na języku. Wręcz odwrotnie. Często ciągnie nas w stronę smakowitego, aczkolwiek niezdrowego jedzenia. Tak jest w przypadku pizzy, hamburgerów czy frytek, które rozpieszczają nasze zmysły i pobudzają podniebienia, ale nie do końca służą naszemu organizmowi.

Jerzy Telesiński pyta o smaki dzieciństwa

Wszystko tak naprawdę zaczyna się od dzieciństwa, kiedy poznajemy smaki i wybieramy te, które odpowiadają nam najbardziej. W dorosłości przypominamy sobie o miłych sytuacjach, kojarzących się z konkretnymi potrawami. Jak powiedziała Marta Kostka w rozmowie z Jerzym Telesińskim:

Emocje bardzo wpływają na to, jak odczuwamy smaki czy nam coś smakuje, czy czegoś chcemy spróbować, czy do jakichś smaków chcemy wrócić. Jeżeli kojarzy się to nam z jakąś miłą sytuacją. Na przykład babcine pierogi, naleśniki. To nie zawsze chodzi o to, że one były słodkie. To czasami chodzi o to, że one podane były przez osobę, która nas kocha.

Czy jesteśmy w stanie pokochać zdrowe jedzenie? Czy powinniśmy się bać smakowitej żywności? Jak możemy polubić jedzenie, które nam nie smakuje?

Posłuchaj rozmowy z Martą Kostką i Zuzanną Wędołowską:

Kochamy bardziej pizzę niż warzywa

Jak to się dzieje, że niezdrowe jedzenie bardziej nam smakuje?

  1. Wysoka smakowitość kalorycznego jedzenia sprawia, że chętniej po nie sięgamy i zjadamy je do ostatniego okruszka, mimo że nie do końca nam służy. Smak jest tu z pewnością bardziej wyrazisty i powoduje, że czujemy zdecydowanie większą satysfakcję ze spożywanego posiłku.
  2. Atrakcyjne opakowania oraz wygląd niezdrowych produktów sprawiają, że nasz mózg chętniej sięga po to, co dla niego bardziej pociągające i ciekawsze.
  3. Zdrowe jedzenie odrzucamy też często z samej definicji. Samo słowo „zdrowe” może wzbudzać w nas lęk, że to, co zjemy, będzie nam mniej smakować i nie będziemy tak zadowoleni, jak po tym posiłku, który jest wysokosmakowity, czyli: pizza, hamburgery, frytki lub słodycze.

Podcast „Lekko, czyli czas na zmiany”

Jerzy Telesiński porozmawia z ekspertami na tematy związane ze zdrowym stylem życia, z którym nie zawsze jest nam po drodze. W jego najnowszym podcaście „Lekko, czyli czas na zmiany” nie zabraknie odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, w których odczarujemy fakty i mity na temat zdrowia i odżywiania.

Nowy odcinek podcastu „Lekko, czyli czas na zmiany” w każdy czwartek o godz. 19 na www.zloteprzeboje.pl, platformach streamingowych (Spotify, Apple Podcasts) oraz oficjalnym kanale YouTube Radia Złote Przeboje. Zapraszamy!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *