Czym zajadała się królowa? Przepis na ulubione ciasto Elżbiety II » Złote Przeboje - radio, muzyka, wiadomości, quizy
Strona Główna > Czym zajadała się królowa? Przepis na ulubione ciasto Elżbiety II

Czym zajadała się królowa? Przepis na ulubione ciasto Elżbiety II

Elżbieta II uwielbiała najbardziej ciasto czekoladowo-herbatnikowe. Przepis na nie wyjawił były osobisty szef kuchni monarchini, Darren McGrady. Nie bój się, wcale nie jest trudno go przygotować. Wręcz przeciwnie!

Poznajcie przepis na ciasto, któremu nie mogła się oprzeć nawet królowa Elżbieta II. O kulinarnych preferencjach zmarłej w 2022 r. brytyjskiej monarchini opowiedział w wywiadzie dla Today Food Darren McGrady, jej były osobisty szef kuchni.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na zloteprzeboje.pl!

Królowa gustowała w wielu ciastach i biszkoptach. Jak wyznał McGrady, ukochała sobie jednak najbardziej specjalne czekoladowo-herbatnikowe ciasto. Zawsze zjadała je do ostatniego okruszka.

Było to zdecydowanie ulubione ciasto Jej Królewskiej Mości na podwieczorek (…). Było prawdopodobnie jedynym, które raz po raz trafiało do królewskiej jadalni, aż do całkowitego wyczerpania. Zjadała je do końca – tłumaczył.

Zobacz także: Karnawałowe przekąski prosto z Hiszpanii. Przepis na churros z czekoladą

Monarchini kochała ten deser tak bardzo, że brała go ze sobą, kiedy podróżowała.

Jeśli jednak coś jej zostawało w Pałacu Buckingham, trafiało do zamku Windsor, aby tam mogła je dokończyć. Często podróżowała pociągiem z Londynu do zamku Windsor z ciastkiem w puszce na kolanie – przyznał były szef kuchni na królewskim dworze.

Dodał, że ten tort uwielbia również książę William i miał go nawet na swoim weselu. Czym więc się wyróżnia? Puszyste ciasto opiera się na ciemnej czekoladzie i klasycznych angielskich ciasteczkach – herbatnikach Rich Tea. Jest też polane czekoladą. McGrady wyjawił dokładny przepis na ulubiony tort Elżbiety II. Teraz poznajcie go i Wy.

Zobacz także: Kiedy jest tłusty czwartek 2024? Przepis na banalne pączki

Składniki na ciasto czekoladowo-herbatnikowe

Do zrobienia ciasta potrzebujemy tych składników:

  • 1/2 łyżeczki masła do wysmarowania formy; 
  • 8 uncji (ok. 240 g) dobrych herbatników lub słodkich ciasteczek; 
  • 4 uncji (ok. 115 g) niesolonego, miękkiego masła; 
  • 4 uncji (ok. 115 g) cukru granulowanego; 
  • 4 uncji (ok. 115 g) ciemnej, gorzkiej czekolady; 
  • 1 jajka;
  • 8 uncji (ok. 225 g) ciemnej czekolady do zrobienia polewy; 
  • 1 uncji (ok. 28 g) czekolady do posypania. 

Zobacz także: Przepis na faworki. Idealna przekąska na karnawał!

Przepis na ulubione ciasto królowej Elżbiety II: sposób przygotowania

Przepis na ten deser zrealizujemy w następujących krokach:

  1. Pierścień do wypieków 20 cm smarujemy masłem i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  1. Rozkruszamy herbatniki na kawałki wielkości migdałów i odkładamy na bok.
  1. W dużej misce mieszamy ze sobą masło i cukier, aż masa zacznie się robić jasna i puszysta.
  1. Rozpuszczamy ok. 115 g ciemnej, gorzkiej czekolady. Dodajemy następnie do masy maślanej, ciągle mieszając.
  1. Potem dodajemy do tego jajko i całość ubijamy, aż składniki się dobrze połączą.
  1. Do środka wrzucamy kawałki herbatników i dbamy o to, by w pełni zanurzyły się w czekoladowej masie.
  1. Tę mieszaninę przekładamy do pierścienia do wypieków, tak by wypełnić wszelkie szczeliny. Następnie wkładamy to na przynajmniej 3 godziny do lodówki. 
  1. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę do polewy.
  1. Wyjmujemy ciasto z lodówki, ostrożnie obracamy i zsuwamy pierścień do wypieków.
  1. Tort polewamy roztopioną czekoladą. Wygładzamy górę i boki, posypujemy resztą czekolady i pozostawiamy na jakiś czas w temperaturze pokojowej.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na zloteprzeboje.pl!

Autor:

Zobacz więcej >