Jak nie marnować jedzenia? 5 praktycznych wskazówek [PODCAST] » Złote Przeboje - radio, muzyka, wiadomości, quizy
Strona Główna > Jak nie marnować jedzenia? 5 praktycznych wskazówek [PODCAST]

Jak nie marnować jedzenia? 5 praktycznych wskazówek [PODCAST]

Jagna Niedzielska była gościnią najnowszego odcinka podcastu Jerzego Telesińskiego „Lekko, czyli czas na zmiany”. Koniecznie posłuchajcie rozmowy!

Z roku na rok marnujemy coraz więcej jedzenia, co ma negatywny wpływ dla naszej już i tak nadszarpniętej znakiem czasu planety. Teraz w szczególności zbliża się czas, gdy poświątecznego jedzenia zostanie nam sporo, a my znów sięgniemy do sprawdzonego, niezawodnego śmietnika, w którym zostawimy świąteczne pyszności. W czwartym odcinku podcastu „Lekko, czyli czas na zmiany” Jerzy Telesiński niczym prawdziwy Sherlock Holmes postara się dowiedzieć, co kryje się pod tajemniczym hasłem Zero Waste oraz co możemy zyskać dzięki temu, że chociaż w małym stopniu spróbujemy zadbać o to, by tej żywności marnować jak najmniej.

Jagna Niedzielska – w rozmowie z Jerzym Telesińskim w podcaście Lekko, czyli czas na zmiany” odkryje, co tak naprawdę znaczy kuchnia Zero Waste.

Czy marnujemy tak mało jedzenia, jak nam się wydaje? Jakie produkty możemy zamrozić i zachować na dłużej? Jak nie marnować żywności?

Posłuchaj rozmowy z Jagną Niedzielską:

O czym musimy pamiętać, jeżeli chcemy uniknąć wyrzucenia jedzenia?

Oto wskazówki, bez których ani rusz:

  1. Planuj zakupy przed wyjściem do sklepu. Najlepiej zrób zdjęcie zawartości swojej lodówki, by bez potrzeby nie zaglądać do niej co chwilę w celu sprawdzenia, co potrzebujesz do kupienia. To pozwoli Ci zminimalizować koszty, jakie ponosisz za korzystanie z niej.
  2. Zwracaj uwagę na daty przydatności produktów i jedz w pierwszej kolejności te, które mają najkrótszy termin spożycia. Dzięki temu unikniesz wyrzucania produktów po terminie ważności. Możesz je oznaczyć, by było Ci łatwiej rozpoznać te, których czas już nadszedł.
  3. Samodzielnie wybieraj produkty. Unikaj kupowania świeżych warzyw i owoców pakowanych w większe opakowania. Czasem wśród nich znajdują się nieświeże partie, przez które będziesz musiał wyrzucić całą zawartość siatki.
  4. Nie wszystkie resztki z przygotowywanego jedzenia nadają się do wyrzucenia. Część z nich będziesz mógł wykorzystać ponownie i przetworzyć w zupełnie nowym celu. Przy obieraniu warzyw czy owoców wrzucaj obierki do osobnej miseczki, by zobaczyć, co z nich nadaje się do wykorzystania.
  5. Rób mniejsze zakupy. Zawsze lepiej pójść do sklepu ponownie i dokupić świeże produkty niż je wyrzucić w większych ilościach.

Podcast „Lekko, czyli czas na zmiany”

Jerzy Telesiński porozmawia z ekspertami na tematy związane ze zdrowym stylem życia, z którym nie zawsze jest nam po drodze. W jego najnowszym podcaście „Lekko, czyli czas na zmiany” nie zabraknie odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, w których odczarujemy fakty i mity na temat zdrowia i odżywiania.

Nowy odcinek podcastu „Lekko, czyli czas na zmiany” w każdy czwartek o godz. 19 na www.zloteprzeboje.pl, platformach streamingowych (Spotify, Apple Podcasts) oraz oficjalnym kanale YouTube Radia Złote Przeboje. Zapraszamy!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *