Sprawdzone środy: Olej, oliwa czy masło? » Złote Przeboje - radio, muzyka, wiadomości, quizy
Strona Główna > Sprawdzone środy: Olej, oliwa czy masło?

Sprawdzone środy: Olej, oliwa czy masło?

W domowej kuchni mamy na ogół wszystkie rodzaje tłuszczów, ale nie każdy z nich nadaje się do smażenia. Bezpieczny będzie olej kokosowy i masło klarowane. Masło w kostce i oliwa przydadzą się, ale jedynie do krótkiego podsmażania w niezbyt wysokiej temperaturze.

Najpopularniejsze w naszych domowych kuchniach i najlepiej dostępne na sklepowych półkach są oleje słonecznikowy i rzepakowy. Jednak nie są to najlepsze tłuszcze do smażenia, przekonuje dietetyczka, Aneta Pisarek, która do smażenia zdecydowanie ich nie poleca. Podkreśla jednak, że skorzystamy z ich wartościowych składników tych olejów, jeśli użyjemy ich na zimno, na przykład do sałatek, surówek warzywnych itp.

Na czym więc smażyć? Bezpieczny do smażenia jest olej kokosowy. Dobrze się sprawdzi do potraw, które są przygotowywane w wysokiej temperaturze i w nieco dłuższym czasie. Do takich samych celów kulinarnych stosowne będzie masło klarowane. Smażyć w wysokiej temperaturze i dłużej można też na smalcu – co wielu może zdziwić – bo smalec nie jest polecany przez dietetyków. Nie bez powodu – u niektórych osób może podnosić poziom cholesterolu. Jeżeli jednak nie jemy smażonych potraw często, a do tego odżywiamy się zdrowo i nasza dieta nie jest bogata w tłuste dania, to – jeśli akurat będziemy mieli pod ręką kawałek smalcu – nie musimy bać się sporadycznego smażenia na tym tłuszczu.

Na tradycyjnym maśle w kostce smażyć raczej nie powinniśmy, co najwyżej możemy na nim podgrzać, podsmażyć, nie na największym ogniu i w niedługim czasie. Podobnie z oliwą. Możemy na niej poddusić na przykład warzywa albo podgrzać coś na patelni, ale to też nie może być długie smażenie w wysokiej temperaturze, i musimy pilnować, by patelnia z podgrzaną oliwą nie zaczęła się dymić.

A co z tłuszczami do pieczenia ciast? Tu panuje nieco większa dowolność. Najczęściej przepisy sugerują dodanie olejów rzepakowego lub słonecznikowego do wypieków. Można równać piec z olejem kokosowym, ale w tym przypadku trzeba pamiętać, że po wystygnięciu zmieni się nieco konsystencja; olej stwardnieje, a ciasto zrobi się bardziej gęste. No i oczywiście masło będzie świetnym tłuszczem do wypieków, zwłaszcza do ciasta drożdżowego – które bez masła trudno sobie wyobrazić.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *