Trwa sezon na bób. Od końca czerwca do sierpnia możemy cieszyć się przepysznym i zdrowym warzywem. Warto go jeść nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale również na właściwości. Bób jest bardzo zdrowy i ma w sobie wiele makro i mikroelementów. Jest obfity w białko i dobre węglowodany, a także witaminy z grupy B.
Zobacz także: To, co zobaczył, go przeraziło. Niebezpieczne znalezisko w brokułach
Bób to również skarbnica magnezu i żelaza. Świetnie sprawdzi się również ugotowany po rozmrożeniu, a także na świeżo. Nie brakuje również wielu przepisów, które wśród składników mają w sobie sezonowe warzywo. Oto przepis na zupę z bobu. Jeden składnik sprawi, że na dobre włączycie ją do letniego jadłospisu.
Przepis na zupę z bobu
Przepis na zupę z bobu z dodatkiem… sera. Oto serowa zupa z bobem, która posmakuje nawet największemu niejadkowi. Wystarczy kilka składników, by ją przygotować. Oto lista potrzebnych produktów:
- – 150 gramów bobu
- – 1 sztuka serka topionego – smak śmietankowy
- – grzanki z pieczywa
- – 1 sztuka kostki rosołowej
- – szczypta pieprzu
- – szczypta soli
- – 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- – 3 szklanki gorącej wody
- – zasmażka z masła i mąki (opcjonalnie)
Zobacz także: Szalona cena fasolki szparagowej. Niewiarygodne, ile trzeba zapłacić
Zupa z bobu – sposób przygotowania
- Rozpuść kostkę rosołową w przygotowanej gorącej wodzie.
- Dodaj do niej obrany i podgotowany wcześniej bób i gotuj przez 10 minut.
- Następnie dodaj serek topiony i zasmażkę. Zagotuj zupę.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Możesz całość zblendować.
- Na koniec posyp zupę w miseczce szczypiorkiem i dodaj grzanki.
- Gotowe!
- Smacznego!
Zobacz także: Całe życie spędziła w klatce. Gdy zobaczyła niebo nie mogła się uspokoić