Chili con carne w nowej odsłonie. Przepis na meksykański hit » Złote Przeboje - radio, muzyka, wiadomości, quizy
Strona Główna > Chili con carne w nowej odsłonie. Przepis na meksykański hit

Chili con carne w nowej odsłonie. Przepis na meksykański hit

Zima trwa w najlepsze, a mróz daje się we znaki. W takich chwilach nachodzi nas chętka na rozgrzewające dania. Co powiecie na znakomite chili con carne? Ten meksykański przysmak zwali was z nóg! Oto przepis.

Chili con carne jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. To delikatnie pikantne mięsne danie rozgrzeje nawet największych „ciepłolubów”. Przenieśmy się na chwilę do skąpanego w słońcu Meksyku i zapoznajmy się z jego sztandarową potrawą. Zapraszamy na przepis.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na zloteprzeboje.pl! 

Przepis na wyborne chili. Mięsny rarytas rodem z Meksyku

Choć chili con carne wywodzi się oryginalnie z Meksyku, jest także niezwykle popularnym daniem kuchni amerykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu z języka hiszpańskiego oznacza po prostu „chili z mięsem”. Danie to można bardzo często spotkać w barach, a także fast foodach.

Zobacz także: Nowy rok, zdrowy ja! Prosty przepis na duszoną cukinię

Istnieje wiele legend na temat tego, jak powstało chilli con carne. Jedną z najpopularniejszych jest ta o kobiecie w błękicie. Opowieść ta mówi o losach hiszpańskiej zakonnicy Marii z Ágredy. Kobieta miewała wizje, podczas których duch miał opuszczać ciało i wędrować przez Atlantyk. Robił to w celu krzewienia chrześcijaństwa wśród Indian. Gdy wrócił z jednej z tych wypraw, przekazał jej pierwszy przepis na chili con carne.

Zobacz także: Te przekąski z ciasta francuskiego to imprezowy hit! Przepis na ślimaczki was zachwyci

Chili con carne — lista składników

Składniki na tę potrawę rozciera się lub drobno sieka i obsmaża. Następnie dusi się je we własnym sosie. Danie to wyróżnia niewielki lub wysoki (wedle preferencji) poziom pikantności.

  • pół kilograma mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • duża cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • niewielka puszka kukurydzy
  • dwie puszki krojonych pomidorów bez skórek
  • trzy duże ząbki czosnku
  • olej do podsmażenia
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • zmielone chili
  • oregano
  • bazylia
  • tacos, nachosy lub tortilla

Zobacz także: Przepis na zupę szczawiową. Ten smak przeniesie Was do dzieciństwa

Sposób przygotowania chili con carne

  1. Przygotowanie chili con carne zaczynamy od krótkiego podsmażenia na patelni z dodatkiem oleju, aromatycznego kminu rzymskiego i słodkiej papryki.
  2. Następnie dorzucamy do przypraw posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażymy całość przez około minutę.
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, rozdrabniając co większe kawałki.
  4. Jeśli nie mamy głębokiej patelni, przekładamy mięso do garnka, a następnie dodajemy do niego pomidory.
  5. Całość mieszamy, solimy, doprawiamy chili, aby osiągnąć pożądaną ostrość potrawy.
  6. Gotujemy składniki przez 10 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Nie zapominajmy o ich mieszaniu.
  7. Następnie dodajemy fasolę, kukurydzę, czosnek, łyżeczkę oregano oraz bazylii i gotujemy potrawę przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
  8. Gotowy mięsny sos możemy podać zawinięty w tortillę, z dodatkiem nachosów lub w tacos. Warto posypać danie startym żółtym serem i udekorować je kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Zobacz także: Czym zajadała się królowa? Przepis na ulubione ciasto Elżbiety II

Czy jadłeś/aś już kiedyś chili con carne?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na zloteprzeboje.pl! 

Zobacz więcej >